top of page

Wat is de invloed van spotify op de inkomsten van artiesten?

Maar voodat we beginnen...

eerst een voorwoord over het onderwerp.

 

Ik luister bijna elke dag wel naar Spotify, bijvoorbeeld als ik huiswerk aan het maken ben of als ik zit te gamen. Je hebt Spotify premium en je hebt de gratis versie en ik heb Spotify premium. Je betaalt €10,00 per maand en dat is niet zo veel voor het geen wat ik luister. Ik was wel benieuwd hoeveel daarvan naar de artiesten zelf gaat en daarom zijn wij hier een onderzoek naar gestart.

​

Dit project werkte ik samen met Teun van Bladel & Sandy Nagtzaam.

U kunt hun website bezoeken via de knoppen hieronder.

inhoud

Hoofdvraag:

- Wat is de invloed van Spotify op de inkomsten van artiesten?

 

Deelvragen:

- Wat is Spotify?

- Waaraan verdient Spotify?

- Wat is de ontwikkeling van Spotify?

- Wat vinden artiesten van de ontwikkeling van Spotify?

- Wat zijn de inkomst bronnen van artiesten nu en voor Spotify?

Hoeveel verdient een artiest aan Spotify?

- Wat is het verschil tussen de hoeveelheid geld dat de artiesten nu en voor Spotify verdienen?

- Zit er verschil qua inkomsten aan Spotify in de populariteit van de artiest?

 

Meet & Greet:

- Enquête verzenden naar verschillende artiesten

 

Kunstdiscipline:

- Muziek en nieuwe media

 

Dimensie:

- Digitaal & analoog

inleiding en dimensie

De waarde van ons onderzoek is dat we er echter gekomen zijn hoeveel een artiest verdient aan Spotify. Verder zijn we er ook achter gekomen hoe een artiest geld verdient naast Spotify, want Spotify levert voor bijna alle artiesten te weinig geld op om ervan te kunnen leven. Omdat er heel veel informatie op het internet te vinden valt over dit onderwerp, zijn we heel zorgvuldig om gegaan met de informatie. En op de momenten dat we door de bomen het bos niet meer konden zien, hebben we het aan een artiest gevraagd zodat we zeker wisten dat de informatie klopte.

​

​Wij hebben gekozen voor de dimensie ‘digitaal en analoog’, Want artiesten verdienen geld met hun muziek. Dat gaat via digitale middelen en ook door analoge middelen. Spotify is een voorbeeld van een digitaal middel waar artiesten geld mee kunnen verdienen. Ons onderzoek kijkt naar hoeveel een artiest met Spotify verdient en wat een artiest zonder Spotify zou verdienen.

antwoorden op de deelvragen

Wat is Spotify?

Spotify is een digitale dienst voor muziek, podcasts en video’s waarmee je miljoenen nummers over de hele wereld kunt beluisteren. Met Spotify kun je muziek streamen. Dat houdt in dat de nummers van internet gedownload worden tijdens het afspelen.

 

Spotify is in april 2006 opgericht door Daniel Ek en Martin Lorentzon. De naam Spotify is ontstaan uit twee woorden: spot en identify. Dit betekent dat je een nummer dat je allang vergeten was, spot, identificeert. Het motto is dat iedereen alle nummers kan luisteren en dat is bijna gelukt. Spotify is sinds 18 mei 2010 in Nederland beschikbaar.


Spotify biedt drie soorten abonnementen aan:


- ‘Spotify Free’ is gratis. Bij deze versie zitten wel reclameonderbrekingen en bij de mobiele app kun je niet elk gewenst nummer zomaar aanklikken ('shuffle'-mode).
- ‘Spotify Premium’ biedt betere geluidskwaliteit, geen reclameonderbrekingen, de mogelijkheid om alle nummers die u wilt gelijk af te spelen en de optie om muziek offline te beluisteren. De dienst is maandelijks opzegbaar.
- ‘Spotify Family’ is een familie-abonnement waarmee 6 gebruikers, die wonen op hetzelfde adres, kunnen genieten van Spotify Premium. Enkel de hoofdgebruiker betaalt abonnementsgeld. Deze dienst is net als Spotify Premium maandelijks opzegbaar.


Voor het gebruik van Spotify moet de Spotify-muziekspeler worden gedownload. Vanuit dat programma kan de muziek worden gedownload en worden afgespeeld. De Spotify-muziekspeler kent naast de functie van afspelen ook het aanmaken van afspeellijsten. Spotify kan verder ook worden gebruikt op apparaten zoals Sonos en Playstation 4.
Sinds 2012 biedt Spotify een online versie aan. Hier kunnen overal nummers van worden afgespeeld. De online versie is beschikbaar voor alle gebruikers (Free, Premium en Family) met een ondersteunde webbrowser. Sinds begin 2014 is Spotify ook gratis te gebruiken op smartphones en tablets.

​

Waaraan verdient Spotify?

Spotify verdient aan de reclamespotjes tussen de liedjes door. Om de 30 minuten krijg je een reclame te horen van ongeveer 30 seconden. Als je op je webbrowser zit dan is er de gehele tijd onder in het beeld een reclame bezig. Spotify zit sinds kort ook in de aandelenbeurs, hierdoor zal Spotify geld verdienen. En natuurlijk verdient Spotify ook aan de Premium abonnementen. Je betaalt daarvoor €10,00 per maand.

​

Wat is de ontwikkeling van Spotify?

Spotify heeft de muziekindustrie revolutionair veranderd, maar Spotifybaas Wilbert Mutsaers vindt dat men zijn invloed niet moet overschatten. 'Ik bepaal niet wat een hit wordt,' stelt hij.

​

‘De magie van de geur, de hoes, het doorbladeren van het boekje, de eerste keer dat je de naald op de plaat laat neerdalen. Dat is het mooiste dat je kan doen.’ Dit zegt Mutsaers over platen maar hij snapt verder ook dat veel mensen Spotify veel handiger en beter vinden.
En er zijn weinig mensen die het Nederlandse poplandschap zo goed kennen als Mutsaers. Hij werkte bij platenmaatschappijen BMG, Sony en Universal, was manager van Total Touch (de band van Trijntje en Tjeerd Oosterhuis) en directeur van concertorganisator Mojo. Ook stond hij 6,5 jaar aan het hoofd van 3FM.

 

Mutsaers is sinds ruim een jaar de baas van Spotify Benelux. Het Zweedse bedrijf, verre weg de grootste streamingdienst van de wereld. Spotify heeft in ruim zeventig verschillende landen vestig­ingen om contact te houden met de lokale muziekscene. ‘De manier waarop nu muziek wordt geproduceerd, gedistribueerd en geconsumeerd, lijkt in vrijwel niets meer op hoe dat vijftien jaar geleden gebeurde. Maar wat niet is veranderd en ook nooit zal veranderen is dat mensen nog steeds massaal luisteren naar muziek, en artiesten hebben nog steeds de intrinsieke drive om iets moois te maken, om iets te zeggen.’ Aldus Mutsaers.
 

Het aanbieden van muziek is compleet veranderd. Waar vroeger de radio en platenwinkels een hoofdrol spelen zijn dat in deze tijd de streamingdiensten. Maar ook de rol van sociale media speelt een rol op de verandering van de muziek industrie elke dat krijgen artiesten feedback en moeten ook elke dag ‘een teken van leven geven door middel van een post’

​

Wanneer kreeg u door dat de muziekindustrie een revolutie te wachten stond?

"Dat was niet iets wat ik ontdekte, dat had iederéén rond de eeuwwisseling wel door. Ik zat toen bij Universal en Napster (dienst waar je gratis muziek kan downloaden) kwam op, daarmee konden mensen vrij eenvoudig en gratis muziek downloaden. Het was een vreemd gevoel: iedereen voelde dat we op weg waren naar een nieuw model, maar niemand wist hoe dat er precies uit zou komen te zien." De ontwikkeling van online streamingdiensten werd door velen als bedreigend gezien. Dit heeft er voor gezorgd dat het lang duurde voordat er veel gebruik van werd gemaakt.

​

Wanneer drong dat besef door dat de muziekindustrie nooit meer hetzelfde zou zijn?

"Dat was niet op één moment, maar het werd gaandeweg wel duidelijk dat deze ontwikkeling onomkeerbaar was, of je het nou leuk vond of niet."

 

Zijn albums überhaupt nog wel relevant in het streamingtijdsperk?

"Ja, al was het maar omdat heel veel artiesten hun muziek nog op deze manier uitbrengen. Maar het is niet zoals vroeger, toen een nieuw album het eerste was dat je na twee of drie jaar van je favoriete artiest hoorde. Artiesten kunnen nu af en toe een liedje uitbrengen, of een paar nummers, of een heel album. Streaming maakt het voor de luisteraar veel makkelijker om nummers over te slaan, of een eigen Play list aan te maken. Als ik vroeger zin had om naar bijvoorbeeld The Pixies te luisteren, moest ik een fysieke cd opzetten. Nu ben ik niet meer gebonden aan een album, maar kan ik ook eenvoudig een Play list met andere bands uit diezelfde tijd opzetten die ik misschien al lang was vergeten. Af en toe voel ik me zelfs een beetje schuldig over dat geskip. Dan denk ik aan de artiest die met bloed, zweet en tranen aan een album heeft gewerkt en waarschijnlijk heel goed heeft nagedacht over de volgorde van de nummers."

​

Door de komst van Spotify veranderen veel zangers hun liedjes aan op wat de Spotify gebruikers willen dit zorgt volgens velen mensen voor een heel nieuw muziek tijdperk. Maar Mutsaers vindt dit maar een fabel:

"Dat zou best kunnen, maar wij vragen daar niet om. Artiesten moeten de muziek maken waarvan zij vinden dat ze die moeten maken. Als iemand een drie minuten durend intro met een neusfluit wil maken: vooral doen, maar mensen zullen wel afhaken. Dat was vroeger niet anders: veel lange nummers hadden toen al een kortere 'radio-edit', zodat de kans groter was dat ze op de radio gedraaid werden."

​

Wat vinden artiesten van de ontwikkeling van Spotify?

Op internet is er helemaal niks te vinden over de meningen van artiesten over Spotify. Wel hebben we dat gevraagd aan Hugo van de Water. Dat is degene die ons terug gemaild heeft voor onze Meet&Greet. Wij wilden zanger Kafke mailen en kregen dus reactie van Hugo van de Water. Hierbij zijn antwoorden:

​

Wat vindt u van Spotify?

Dat is een brede vraag, maar mijn ervaringen zijn goed! Door een platform als spotify is het een stuk makkelijker om als beginnend artiest bekend te worden.

 

Wat vindt u van de ontwikkeling van Spotify?

Geen idee. Wel heb ik het idee dat ze steeds beter worden in het uitzoeken van muziek voor mij.

 

We kunnen op basis van één antwoord op deze vraag dus geen goede conclusie trekken. We kunnen alleen zeggen dat Hugo van de Water een goede ervaring heeft met Spotify.

Teun en Sandy hebben zelf ook nog antwoord gegeven op deze vragen:

​

Sandy:

Wat vindt u van Spotify?

Ik vind Spotify super fijn om te gebruiken. Ik heb de gratis versie van Spotify, dus dan krijg ik wel elk half uur advertenties en kan ik maar zes liedjes per uur overslaan. Maar dat maakt voor mij niet dat ik Spotify niet meer fijn vind. Spotify komt ook met afspeellijsten die misschien leuk zijn voor mij en dat vind ik super fijn.

​

Wat vindt u van de ontwikkeling van Spotify?

Ik vind de ontwikkeling van Spotify zeker goed de laatste jaren. Artiesten kunnen nu zelf muziek op Spotify zetten en hoeven niet eerst langs een platenmaatschappij en daardoor komt er meer muziek op Spotify te staan. Spotify maakt ook afspeellijsten voor jou en dat is een zeer fijne ontwikkeling en zo leer je ook nieuwe liedjes kennen. Ik ben dus zeer positief over Spotify.

​

Teun:

Wat vindt u van Spotify?

Ik vind Spotify een erg makkelijke programma je hebt al je muziek bij de hand, alleen denk ik wel dat Spotify een grote invloed heeft op wat een hit wordt en wat niet. Maar aan de andere kant kan dit ook gebeuren via de radio.
 

Wat vindt u van de ontwikkeling van Spotify?

Ik vind de ontwikkeling van Spotify in de laatste jaren erg goed ze zijn namelijk steeds meer contact gaan zoeken met artiesten. En ik denk dat dit het programma zeker heeft verbetert. Ook denk ik ook dat Spotify een goede invloed heeft op het milieu, want nu worden er minder cd’s gemaakt en in plastic doosjes gedaan en dit is goed voor het milieu.

​

Wat zijn de inkomst bronnen van artiesten nu en voor Spotify?

Bronnen van inkomsten
Uit onderzoek blijkt dat beroepsartiesten geld meestal geen belangrijke reden vinden om van muziek hun beroep te maken. Er zijn een divers aantal inkomstenbronnen in de muziek waar artiesten hun verdiensten uit kunnen halen. Onder de traditionele inkomstenbronnen vallen bijvoorbeeld live optredens en de verkoop van Cd’s en Lp’s. Een nieuwe categorie inkomsten komt voort uit streamingpartijen, zoals bijvoorbeeld Spotify. Ook blijkt uit onderzoek dat het lastig is voor artiesten om rond te komen van alleen muziek. Een groot deel van de artiesten heeft een bijbaan naast hun beroep als zanger. Die bijbaan is meestal muziek-gerelateerd. Een groot deel van de artiesten kiest ervoor om muziekles en workshops te geven. Daarna is auteursrecht een grote bron van inkomen, maar dit is maar een vijfde deel ten opzichte van de optredens.

​

Optredens
Artiesten ontvangen voor een optreden een zogenaamde ‘gage’, de totale vergoeding van een optreden. Live optredens zijn er in alle soorten en maten, vanouds zijn poppodia en theaters veelgebruikte locaties, maar tegenwoordig is live muziek overal aanwezig. In de tabel kunt u zien dat een artiest die komt optreden bij een poppodia of een festival zo’n €100 verdient. Indien een artiest op een festival de headline is van een event of een bekendere naam heeft, ontvangt een artiest wat meer. De vergoeding voor festivals is ook erg vertekend, omdat er op kleinere festivals vaak gratis opgetreden wordt of er in sommige gevallen juist meer wordt betaald. Vele artiesten dromen ervan om op te mogen treden op grote festivals, zoals Lowlands en Noorderslag. Op deze manier kunnen ze hun naam bekend(er) maken en daarbij is het voor hen ook een enorme eer om er op te mogen treden. Theaters, clubs, discotheken en feesttenten betalen iets beter, zo’n €150. Horeca optredens betalen vaak niet meer dan €50.

 

Auteursrechten
Een aantal artiesten of auteurs schrijven of componeren zelf muziek waarover zij automatisch auteursrechten krijgen, ook wel copyright genoemd. Een auteursrecht houdt in dat niemand anders gebruik mag maken van jouw muziek zonder daar toestemming voor te vragen. Artiesten en songwriters kunnen dankzij auteursrecht hun werk verkopen, ze ontvangen vergoedingen voor het gebruik van hun muziekwerk. In de muziekwereld lijkt men te geloven dat auteursrecht nog belangrijker gaat worden in de toekomst. Artiesten moedigen elkaar dan ook aan om zelf werk te gaan schrijven om de auteursrechten of opnames te kunnen verkopen. Auteursrecht kan inderdaad een grote inkomstenbron vormen, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd.

 

Radio en tv
Op de website van Buma/Stemra vind je een voorbeeld van vergoedingen die een artiest krijgt voor het uitzenden van beschermde muziek op de radio en televisie. Artiesten worden betaalt per seconde dat hun muziek word uitgezonden, hoeveel dit is verschilt extreem per partij, zoals je ziet in onderstaande tabel. Afspraken met radiostations en televisiecommercials en dergelijke leveren naast geld ook veel exposure en promotie op. Zoals eerder aangegeven, dit is alleen voor artiesten weggelegd die al een naam hebben verworven. Artiesten worden meestal niet ‘ineens’ uitgezonden op de radio of op tv.

 

Vergoeding van een muziekstuk van 3 minuten:

Radio 3FM (Radio) --> €20,00

Radio 538 (Radio) --> €40,00

RTL 4 (TV) --> €100,00

​

Veel artiesten dromen ervan om wereldberoemd te worden, maar weinig artiesten worden gescout door een platenmaatschappij. Een platenmaatschappij betaalt het opnemen en uitbrengen van een album en promoot deze ook. Artiesten zonder platenlabel betalen zo een paar duizend euro bij een muziekproducent om hun album of single uit te kunnen brengen. Een artiest kan ervoor kiezen om met een muziekuitgever in zee te gaan, deze beheert je auteursrechten en probeert je inkomsten te vergroten door het beschermde werk aan te bieden bij partijen die potentieel licenties willen kopen. Ook dit soort partijen vragen een grote commissie voor hun werk. Het gebeurt niet zelden dat een platenmaatschappij meer dan de helft van de inkomsten vangt die voortkomen uit verkoop van de opnames. Daarbovenop ontvangt een dienst zoals een streamingdienst ook nog eens 25-30% van de inkomsten uit streaming van de opname. Zo blijft er weinig over voor de auteur en/of artiest.

 

Spotify
(Zie vorige vraag voor de verdiensten van Spotify)
Dus voor Spotify moeten de artiesten vooral rond komen van optredens en hun ‘bijbaan’ en dit moeten ze nog steeds en voor de kleinere artiesten die minder voor 1 stream krijgen.

Geconcludeerd: artiesten zijn meer gaan verdienen door de komst van Spotify, maar ze hebben als nog bijna allemaal een ‘bijbaan’ nodig.

​

Hoeveel verdient een artiest aan Spotify?

Het geld dat Spotify verdient wordt voor een deel uitbetaalt aan de artiesten. Het verdienmodel van Spotify is niet heel moeilijk. Namelijk 30% van de inkomsten houdt Spotify zelf en 70% wordt uitbetaalt aan de eigenaren van de muziek. Dit zijn de platenlabels en publishers. Het aantal streams dat de artiest die maand heeft behaald, wordt gedeeld door het aantal streams van de hele maand en vermenigvuldigd met 100%. Deze eigenaren betalen vervolgens de artiest op basis van de afgesproken percentages. Even een voorbeeld:

​

Spotify heeft €1 miljoen inkomsten. Van de inkomsten wordt 30% daarvan zelf gehouden (€300.00,00) en de andere 70% wordt verdeeld onder de eigenaren van de muziek (€700.000,00). Het aantal streams dat de artiest die maand heeft behaald, wordt gedeeld door het aantal streams van de hele maand en vermenigvuldigd met 100%. We gaan rekenen met een lied wat deze maand 100.000 keer beluisterd is. Totaal zijn er deze maand 1.500.000 streams. De eigenaren van dit lied krijgen:

(100.000 / 1.500.000) x 100% = 6,67%

€700.000,00 x 6,67% = €46.690,00

​

Er is bijvoorbeeld afgesproken dat de artiest 50% krijgt en dan verdient de artiest dus:

€46.690,00 x 50% = €23.345,00

​

Wat is het verschil tussen de hoeveelheid geld dat de artiesten nu en voor Spotify verdienen?

Artiesten hebben heel wat inkomstenbronnen. Die inkomstenbronnen kun je onder verdelen in drie groepen. De groepen bestaan uit geluidsdragers, livecircuit en auteursrechten. Onder de groep geluidsdragers vallen alle vormen van ‘materialen’ die muziek vastleggen. Hierbij kun je denken aan cd’s, cassettes, vinylplaat, online bestanden (streaming), etc. Ja, ook online bestanden, want die ‘dragen’ als het ware ook muziek. Onder de groep livecircuit valt elke vorm van muziek die gepresenteerd word aan publiek. Daarbij denk je al snel aan optredens en opvoeringen, maar hier kun je ook denken aan het streamen van liveoptredens. En dan heb je nog de laatste groep, auteursrechten. Op een liedje van een bepaalde artiest zitten auteursrechten. Als je een liedje wilt gebruiken van een bepaalde artiest moet je auteursrechten betalen. Ook als de radio een liedje wilt gebruiken van een bepaalde artiest moeten die auteursrechten betalen om dat liedje te mogen gebruiken. Je kunt auteursrechten ook wel copyright noemen.

 

Spotify valt dus onder de groep geluidsdragers, want met Spotify stream je de online muziek die je wilt beluisteren. Spotify is er nog niet heel erg lang, maar nu Spotify er is wordt het door de meeste mensen over de hele wereld gebruikt. Spotify kun je gratis gebruiken, maar dan heb je elk half uur advertenties en kun je per uur 6 liedjes overslaan. Je kun dan niet zelf kiezen naar welk liedje je graag wilt luisteren. Je kiest een afspeellijst en zet die op shuffle en dan is het maar afwachten welk liedje je er van te horen krijgt. De advertenties die je krijgt gaan vaak over Spotify zelf. Op Spotify kun je er ook voor kiezen om een abonnement te nemen. Dan betaal je per maand €10,- om zelf te beslissen naar welk liedje je wilt luisteren en heb je geen last van advertenties. Er zijn ongeveer 170 miljoen actieve gebruikers op Spotify, waarvan ongeveer 75 miljoen met een abonnement. De meeste mensen met een abonnement komen uit Europa, ongeveer 40%. Spotify zelf haalt zijn inkomsten uit de advertenties die tussen de liedjes verschijnen en de mensen met een abonnement die elke maand €10,- betalen, dus jaarlijks €120,-. Van wat Spotify verdiend gaat 70% naar rechthebbenden. Onder de rechthebbende vallen de artiesten, platenlabels, auteursrechtenorganisaties, etc.

 

Per stream krijgt een artiest ongeveer €0,0072 bruto uitbetaald. Een miljoen streams levert bruto dan ongeveer €7200,- op.

 

Neem als voorbeeld onze Nederlandse muzikant Lil Kleine. Op Spotify had hij in een jaar tijd ongeveer 300 miljoen streams op zijn albums. Deze 300 miljoen streams leverde ongeveer €1,8 miljoen op. Van die €1,8 miljoen ging nog 85% naar platenlabel Top Notch. Daardoor houdt hij ongeveer €270.000 over. Dus dan valt het toch best tegen wat je aan Spotify verdient.

 

Een artiest verdient over het algemeen niet erg veel aan Spotify. Een artiest haalt vooral zijn inkomsten uit andere inkomstenbronnen. Spotify is wel een mooi extraatje. Het verschil tussen de hoeveelheid geld dat de artiesten verdienen nu en voor Spotify zal niet heel veel zijn. Spotify is voor artiesten een extraatje. Spotify beïnvloed de inkomsten van artiesten niet veel.

​

Zit er verschil qua inkomsten aan Spotify in de populariteit van de artiest?

(zie vraag: Hoeveel verdient een artiest aan Spotify?)

Er zit dus alleen verschil qua inkomsten in het aantal behaalde streams en het afgesproken percentage. Hoe meer streams je hebt, hoe meer je dus verdient. Elke artiest verdient daarom ook iets anders.

download.jpg
social_share.png
Lil-kleine (1).jpg
pWvu9l8.jpg

meet&greet

Om een beter beeld te krijgen op onze hoofdvraag, hebben wij geprobeerd van een aantal artiesten te vragen hoeveel zij verdienen met Spotify. De mail ziet er zo uit:

Beste …,

Wij (Sandy, Teun en Stein) zitten op het d’Oultremontcollege in Drunen en zijn erg fan van u. Wij doen een onderzoek naar de inkomst bronnen van artiesten (bedragen zijn niet noodzakelijk). Daarom zouden wij u een paar vragen willen stellen via de mail of mondeling. Is dit mogelijk?

Wij hopen op spoedig antwoord.

Met vriendelijke groet,

Sandy Nagtzaam, Teun van Bladel en Stein van Gogh.

​

Wij hebben de mail vervolgens naar verschillende populaire artiesten gestuurd zoals:

  • Zanger Kafke

  • Davina Michelle

  • Jan Smit

  • Nick en Simon

  • Marco Borsato

  • Martin Garrix

  • Guus Meeuwis

 

We hebben verschillende mailtjes terug gehad die niet altijd even positief waren:

Beste Stein, Sandy en Teun,

Door de enorme stroom van aanvragen voor diverse schoolprojecten is het helaas niet mogelijk om die allemaal te honoreren. Desondanks wensen wij jullie veel succes bij de uitvoering van jullie onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Paul Jong

Volendam Music

​

Beste Stein, Sandy en Teun,

Hartelijk dank voor jullie bericht en de uitnodiging om mee te werken aan een interview. Marco draait een zeer intensief schema wat maakt dat hij niet beschikbaar is. We kunnen jullie hierin helaas niet van dienst zijn.

Met vriendelijke groet,

Kiki Korstanje

 

Beste Stein,

Bedankt voor je email.
Dit is helaas niet mogelijk.

Team Garrix

​

Beste Stein,

Hartelijk dank voor je mail en de interesse in Guus Meeuwis. In verband met de vele aanvragen die wij dagelijks krijgen en een overvolle agenda is dit helaas niet mogelijk. Wij hopen op jullie begrip en wensen jullie veel succes.

Met vriendelijke groet,

JERNEY VAN DER BURGT

 

De enige artiest die reageerde was Zanger Kafke:

Beste Sandy, Teun en Stein,

Hoe willen jullie de vragen beantwoord hebben? Via de mail of bellen?

Met vriendelijke groet,

Hugo van de Water

 

Waarop wij reageerden:

Beste Hugo van de Water,

Bedankt voor uw spoedige antwoord. Wij gaan nog even overleggen hoe we de vragen gaan stellen en dan hoort u dit woensdag.

Met vriendelijke groet,

Sandy Nagtzaam, Teun van Bladel en Stein van Gogh.

 

Hugo van de Water heeft hier niet meer op gereageerd, waarop wij vervolgens onderstaande mail stuurden:

Beste Hugo van de Water,

Wij zouden graag volgende week woensdag de vragen stellen via de telefoon. Het best komt het ons uit tussen 10:00 - 11:50. Mijn telefoonnummer is …

Met vriendelijke groet,

Sandy Nagtzaam, Teun van Bladel en Stein van Gogh.

 

Hugo van de Water heeft hier ook niet meer op gereageerd, waardoor wij via een ander mailadres opnieuw geprobeerd hebben Hugo te bereiken:

Beste Zanger Kafke,

Voor ons examen moeten we een onderzoek doen waarbij we een Meet & Greet moeten doen. Ons onderzoek gaat over muziek en Spotify. Wij zijn fan van U en het leek ons dus leuk om U te interviewen. Een van ons zit bij Jeugdhofkapel Knollekus in Drunen, en daarmee spelen ze uw lied 'springen'. Wij zouden graag reactie willen, want het is van belang voor ons examen. Als we geen Meet & Greet hebben krijgen we een 1. We hebben een aantal vragen voor u. Het liefst hebben we dat u alles kunt beantwoorden en daarbij hoeven geen precieze bedragen genoemd te worden. Het is om ons een inzicht te geven.

Hierbij de vragen:

Wat vindt u van Spotify?

Dat is een brede vraag, maar mijn ervaringen zijn goed! Door een platform als Spotify is het een stuk makkelijker om als beginnend artiest bekend te worden.

Wat vindt u van de ontwikkeling van Spotify?

Geen idee. Wel heb ik het idee dat ze steeds beter worden in het uitzoeken van muziek voor mij.

Wat zijn uw inkomstenbronnen (en welke zijn de grootste)?

Streaming, Merchandise, maar die zijn nihil in verhouding tot optredens (Gage)

Hoeveel verdient u per stream op Spotify?

Daar is geen vastigheid voor. Je zou het kunnen zien als met stroom. op het ene moment van de dag is de stroom duurder dan op het andere moment. Het is een beetje een vraag en aanbod dingetje. Maar het ligt ergens rond de 0,007 cent per stream.

Hoeveel verdient u ongeveer aan een optreden?

Op dit moment is de “Gage” zoals je dat met een mooi woord zegt 1495,- per half uur optreden.

Hoeveel verdient u ongeveer aan uw merchandise?

Net als met alle product verkoop fluctueert dat, maar dat is echt bijna niks. Dan heb ik het onder 400 euro per maand aan OMZET.

Alvast bedankt voor het beantwoorden.

Geen probleem!

Met vriendelijke groet,

Charlot de Bruin en Sandy Nagtzaam.

 

Hugo heeft hier ook weer op gereageerd en heeft onder de vragen de antwoorden gezet (de vragen staan hier boven met het atnwoord van Hugo eronder):

Beste Charlot en Sandy,

Ik heb onder jullie vragen gereageerd! Succes en nu zal het wel een 10 worden ;P

Laat nog even weten wat jullie cijfer is ;)

Met vriendelijke groet,

Hugo van de Water.

 

Wij hadden vervolgens nog een paar vragen en hebben deze aan Hugo gesteld:

Beste Hugo,

Heel erg bedankt voor het beantwoorden van onze vragen! We zullen laten weten wat ons cijfer is zodra we die hebben.

We hebben nog 2 korte vraagjes.

Hoe vaak treed Kafke op in een maand?

Is er een groot verschil qua inkomsten door Spotify? Hoeveel is het verschil ongeveer als Spotify er niet zou zijn?

Met vriendelijke groet,

Charlot de Bruin en Sandy Nagtzaam.

 

Hugo reageerde daar ook weer op:

Hoi dames!

Op januari na treden we gemiddeld 30 keer per maand op.

Doe de som 0,007 x aantal streams en dan kom je erachter ;)

Met vriendelijke groet,

Hugo van de Water.

​

Nu hebben wij een beter beeld gekregen waar een artiest (als voorbeeld Zanger Kafke) aan verdient en wat hij verdient. Dit heeft ons erg geholpen om antwoord te geven op de hoofdvraag.

unnamed.jpg

conclusie

Spotify heeft weinig invloed op de inkomstenbronnen van artiesten, maar Spotify heeft een grote rol in de revolutie van muziek. Want mede door Spotify zijn de cd’s en platen zo goed als verdwenen. Dit komt omdat Spotify een commerciële organisatie is waar het gaat om het maken van zoveel mogelijk winst. Verder zijn we erachter gekomen dat vooral de inkomsten van artiesten zijn verplaats van analoog naar digitaal. Ook hebben we gezien dat het leven van een artiest niet altijd even makkelijk is, dit komt omdat ze in een relatief korte periode hun geld moeten verdienen. Dit zorgt ervoor dat veel artiesten een bijbaan nodig hebben.
 

Spotify heeft er voor gezorgd dat er meer naar muziek wordt geluisterd, want Spotify is veel handiger dan het naar de winkel lopen en een cd kopen. Spotify heeft niets aan de inkomsten van artiesten veranderd, het heeft alleen gezorgd dat er een marktverschuiving heeft plaatsgevonden. Namelijk van cd en platen naar online streamingdiensten zoals Spotify. Verder heeft Spotify ervoor gezorgd dat artiesten een veel groter bereik hebben.
 

Voor vervolg onderzoek raden wij aan om het onderzoek met meer artiesten uit te voeren zodat je een beter beeld hebt.

taakverdeling

De taakverdeling hebben we gedaan via het programma Trello. We hebben aan het begin van het project de taken verdeeld en hebben daar vervolgens een deadline aangehangen. Als u op de link hieronder klikt gaat u naar het programma en kunt u zien hoe alles is ingedeeld: (https://trello.com/b/mccEkot2/ckv-project-2)

​

Omdat alles af is als u het programma bekijkt staan hieronder een paar screenshots van het programma tijdens het project.

download 2.png
download 3.png

reflectie & evaluatie

Ik vond het een leuk onderzoek om te doen, omdat hier mijn interesse ook bij ligt. De samenwerking verliep vooral heel goed tussen mij en Teun. Met Sandy een stuk minder, omdat ze niet altijd bereikbaar was. Dit kwam door het programma Trello. Iedereen werkten zijn eigen deel ook erg goed uit. We hadden een goede planning gemaakt, maar die liep in de soep doordat we een aantal lessen niks konden doen. Dat kwam doordat we een film en documentaire hebben gekeken. Dat moet volgende keer echt anders, want nu waren we op de laatste dag nog alles op de site aan het zetten. En dat kost best wat tijd. Verder wil ik de volgende keer een iets overzichtelijke planning maken. Nu kon niet altijd zien wat wel en wat niet gedaan was.

bottom of page